Världens godaste pizzadeg och pizzasås

Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i vanlig ugn. Gillar du en småseg, knaprig men ändå mjuk deg så är det bara till att tillfredsställa dig med receptet nedan. Som bonus har jag också lagt in ett eget recept på tomatsås och fyllning. Jag garanterar en total matupplevelse. Smaklig måltid.

Notering: Detta är ett recept från den gamla webbplatsen. Receptet publicerades under året 2012 och fick en stor spridning med en stor del kommentarer från olika pizzatyckare. Jag återpublicerar en av kommentarerna i kommentarsfältet då den var sjukt välskriven och ger mervärde tycker jag till det här med att baka världens godaste pizza. 

PIZZADEG (ca 60min jästid)

—————————
2.5 dl 37-gradigt vatten
5.0 dl vetemjöl
1/4-dels paket jäst (12.5g)
1 tsk salt
1 tsk honung
2.5 msk olja

PIZZASÅS

—————————
2.5 dl krossade tomater
2.5 msk olja
1-2 tsk peppar (1 för mild, 2 för stark)
1 platt tsk salt
1 msk oregano
1 msk basilika
1 platt msk pommeskrydda
1-2 msk tomatpuré
1/2 lök
1 klyfta vitlök

FYLLNING (alternativ 1)

—————————
Ost
Champinjoner
Polsk* eller ungersk grillkorv
* Är du en helsingborgare så går du till den här affären och frågar efter korven som heter ”Kielbasa Torunska”.

FYLLNING (alternativ 2)

—————————
Ost
Champinjoner
600g fläskfilé +grillkrydda +salt
1 burk sparris
Kavlis vitlöksås (Den är så god att man inte behöver göra eget)

Så här gör du

—————————

Så här ser en polackskånsk pizza ut, med korven som heter Kielbasa Torunska och som med säkerhet kan köpas i en polsk butik. Annars be expediten om tips på korv som påminner denna.

DEGEN

Degen räcker gott till två pizzor. Eller så gör du en pizza och sedan bakar bullar med resten av degen.

Häll vattnet i en redig köksskål, smula ner jästen, tillsätt salt och honung. Använd en redig matsked för att lösa upp jästen. Det tar en stund. Efteråt tillsätter du olja och rör om.

Därefter häller du i mjölet och fortsätter att röra runt med skeden. Degen kommer bli riktigt klibbig. Efter att mjölet är upplöst sätter du en tajmer på 10 minuter och kavlar upp armarna. Nu ska du knåda. Men använd endast fingrarna då degen är riktigt klibbig. Använder du handflatan så kommer det fastna för mycket deg på dina händer.

Efter 3 min knådande blir degen lagom härlig, men fortfarande ganska klibbig. Fortsätt att knåda i hög fart med fingrarna tills 10 minuter har gått. Klocka är viktigt eftersom du kommer inse att man tappar lätt tidsuppfattning gällande hur mycket tid det har gått när man sysslar med knådning.

När du knådat färdigt degen tar du en handduk eller plastfolie och täcker skålen. Skålen ska nu placeras bort från fönster, spisar och drag. Degen ska nu jäsa i rumstemperatur i 60 minuter. Vad du än gör, lyft aldrig på kökshandduken för att titta. Går alltid åt helvete då.

TOMATSÅS – lika viktig som degen!

Under tiden degen jäser ska du göra såsen. Den måste ta och dra sig lite så det är viktigt att du börjar direkt. Här är det inga konstigheter egentligen. Förutom att bör avlägsna ganska mycket av vätskan från de krossade tomaterna. Testa dig fram där. Tomaterna ska vara en seg gegga, inte se ut som en soppa.

Finhacka löken samt vitlöken och häll i alla ingredienserna i ett 0.5l dl-mått eller ett stort glas. Rör om och låt stå i rumstemperatur.

FYLLNING (alt 1)

När det är dags för att göra klart pizzan efter jäsning så tar du ut degen och skär den i två bitar. Den ena biter lägger du tillbaka i skålen med handduken på. Den får du baka när den första pizzan är klar. Den andra biten ska kavlas ut ganska så tunt, ca 3-4 mm tjockt. Tänk på att använda mjöl så att degen inte klibbar fast i diskbänken.

Riv osten. Skär korven. Korven ska skäras i tunna bitar, max 2-3 mm tjocka. Fyllningen läggs i följande ordning: tomatsåsen, osten, champinjonerna och sedan korven. Använd inte för mycket av det goda. Pizzan blir bättre bakad om den har lagom med mängder av ingredienserna.

Pizzan ska bakas på bakpapper och galler i 10 minuter med en temperatur på 250 grader. Har du baksten så använd den istället. Annars är galler superbra, för då blir det bakat underifrån också.

FYLLNING (alt 2)

När det är dags för att göra klart pizzan efter jäsning så tar du ut degen och skär den i två bitar. Den ena biter lägger du tillbaka i skålen med handduken på. Den får du baka när den första pizzan är klar. Den andra biten ska kavla ut ganska så tunt, ca 3-4 mm tjockt. Tänk på att använda mjöl så att degen inte klibbar fast i diskbänken.

Skär fläskfilén i tunna skivor, typ ca 3 mm. Salta och krydda med grillkrydda. Stek dem sedan i olja så att de får en fin färg. Tempen jag använder är 8 av 12. När det är dags att baka så lägger du fyllningen i följande ordning: tomatsås, ost, champinjoner och sedan köttet och sedan sparrisen.

Pizzan ska bakas på bakpapper och galler i 10 minuter med en temperatur på 250 grader. Har du baksten så använd den istället. Annars är galler superbra, för då blir det bakat underifrån också.

Sås?

Som sås använder jag Kavlis färdiga vitlöksås för sallader. Passar utmärkt tycker jag.

2 comments on “Världens godaste pizzadeg och pizzasåsAdd yours →

 1. Detta är ett bra recept som fungerar och ger en smidig deg och ett gott bröd, och det är det enda som är viktigt.

  Det som dock skiljer det här receptet från de flesta övriga jag sett är just detta med honungen (i stället för socker som annars är vanligt) som förutom lite smak också ger lite extra skjuts åt jäsningen. När det kommer till påläggen så kan pizza för min del få vara traditionsbunden lika väl som tillagad enligt pyttipanna-principen; antingen tillämpas strikta originalrecept eller också slänger man på lite efter tycke och smak och vad som finns till hands. Men håll isär begreppen; häll inte på bearnaise-sås och tro att det är något annat än ett påfund, även om detta i sig kan vara nog så smaskigt i rätt sammanhang och tillsammans med passande ingredienser.

  Man bör i alla händelser hålla sig till smaker och kombinationer som fungerar ihop med tomatsåsen och – i förekommande fall – den ost som eventuellt ska användas (tro det eller ej, men alla pizzor innehåller inte ost). Den som vill känna sig äkta använder naturligtvis buffel-mozzarella som har en “vildare” karaktär (den framträder tydligare när osten smälter) än komjölksvarianten, annars gäller det som tidigare sagts om vad som faller i smaken och passar ihop med övriga pålägg.

  Man kan få göra lite som man vill helt enkelt, och det är det som är så skönt med pizza; förutom en bra deg så behövs egentligen bara lite tomater, vitlök och olivolja kryddade med lite salt, svartpeppar och basilika så är lyckan gjord!

  Med vänliga hälsningar från
  Pizzapetra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *