Bokashi-EM, grundreceptet

Att göra eget Bokashi-EM från grunden

På den här sidan hittar du hur du gör en egen variant på EM av ris, vatten och mjölk, och därefter ett väldigt billigt bokashikli/bokashiströ och bokashipapper (tidningspapper istället för kli). Priset är under någon krona per kilo.

EM står för effektiva mikroorganismer (läs mer på greenfoot.se eller bokashi.se).

Receptet hittar du längre ner på sidan.

Jag har blivit något bokashi-skadad. Har läst igenom en del bloggar, företagssidor, forum och experimentbeskrivningar om just bokashi. Och eftersom jag själv gillar att experimentera så är jag ju så klart tvungen att testa göra eget bokashikli/strö från grunden.

Är själv ingen storkonsument av bokashikli, som ett miljömedvetet singelhushåll tar det ca 6 veckor för mig att fylla en bokashi-hink – så jag använder av naturliga skäl alltså väldigt lite bokashikli. 1kg som kostar 90 kr online räcker för mig i 12 månader lätt. Men går det att göra eget kli från grunden, och dessutom utan några kostnader så varför inte testa, eller hur?

Aktivt EM, grunden för din bokashi

Allt börjar med rätt bakterieodling, EM, alltså en lactobacillus-kultur, och det finns ju så klart att köpa, ca 140 kr för 2,5 deciliter. Inte stora kostnader, egentligen, då du behöver bara några centiliter för att skapa 2,5-5 kg bokashikli.

En nackdel är att hållbarheten bara är ett år, och jag använder ca 1kg bokashikli per år, så för mig är det ju lite slöseri med pengar att köpa en så stor flaska. (Mer ekonomiskt för mig är att köpa ett färdigt kli för 90 kr).

Egen EM-odling

Men att göra en eget EM, alltså en specifik blandning av bakterier, visade sig vara enkelt. Enligt bloggen Bokashi så är det lätt fixat med en delar ris och två delar vatten.

Skillnaden mellan köpe-EM och eget EM

Eget EM skiljer sig från ett köpe-EM på en punkt enligt de som kan detta: det saknar fotosyntetiska bakterier, men det är inget måste. Det funkar lika bra för det. Vill du tillföra dessa bakterier så häller du i lite vatten från en damm i din bokashi, eller lägger i mask i din bokashijord.

Bokashi-EM: bara ris och vatten
Efter att jag skakat ris och vatten, sedan silat bort riset så blev det en ogenomskinlig vit blandning av risvatten. Luktade gott!

Receptet

Det här receptet följer jag:

Dag 1

 1. Ta 1 del ris och blanda med 2 delar vatten i en glasburk med lock
 2. Skaka som en tok tills vattnet blir vitt (jag skakade i ca 10 minuter)
 3. Sila bort riset
 4. Ställd undan glasburken i en mörk rumstempererat plats i 5-8 dagar
 5. Glasburken ska ej vara helt stängd, vätskan ska ha tillgång till luft
Risvatten dag 4
Så här ser risvattnet ut dag 4, som är på gång att bli Bokashi-EM. Varje morgon och kväll rör jag om. Det luktar fortfarande gott risvatten men nu börjar jag även känna den lite syrliga lukten. Jag väntar någon dag till innan jag går vidare.

Efter 5-8 dagar

 1. Bakteriekulturen är färdig när den luktar lätt syrligt
 2. Sila bort eventuella klumpar
 3. Ta 1 del av bakteriekulturen och tillsätt 8 delar mjölk (går bra med lättmjölk)
 4. Ställ undan i 14 dagar
 5. Ta då och då tar du bort det fasta som bildas på toppen

 

Efter ytterligare 14 dagar

 1. Sila bort allt fast material som bildats
 2. Sila rent genom en grövre sil, sedan genom ett kaffefilter
 3. Klart!

 

Sen då?

Jadu. I skrivandets stund är jag bara på dag 4. Kommer att uppdatera detta inlägg under processen och återkommer med ett helt nytt inlägg när det är dags att göra bokashikli, och bokashipapper.

0 comments on “Att göra eget Bokashi-EM från grundenAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *