Surdeg i glasburk

Surdegsgrund, receptet

För att baka surdegsbröd behöver du ha en surdegsgrund, och för detta krävs endast mjöl och vatten. Jäsningstiden är ca 5 dagar så börja gärna på en tisdag.

Förutom mjöl och vatten behöver du en behållare på ca 1 liter. Jag använder en charmig glasburk jag hittat på loppis.

 

Surdegsgrund, receptet:

Dag 1

Blanda 3 matskedar mjöl och 3 matskedar ljummet vatten i en burk. Mängden behöver inte bli perfekt, kör på ett ungefär. Rör om med en sked och täck över med lock eller trasa, men det ska inte vara lufttätt. Luft ska komma in.

Jag brukar ställa min burk på diskbänken så att jag inte glömmer den.

Dag 2

Häll i 2 matskedar mjöl och 2 matskedar vatten. Rör om.

Dag 3

Häll i 2 matskedar mjöl och 2 matskedar vatten. Rör om.

Dag 4

Häll i 2 matskedar mjöl och 2 matskedar vatten. Rör om. Och håll uppsikt!

Nu ska surdegen har börjat röra på sig och även bilda små bubblor. Ibland tar det någon dag extra. Har den inte växt alls så lägg i en klick honung. Socker får bakteriekulturen att växa fortare.

Under denna dag kan surdegen fördubbla sig i storlek. Missar du detta fina event med ett par timmar så kommer surdegen att sjunka ihop och börja dö. Fyll då på med 2-3 matskedar mjöl och vatten och vänta tills att den börjar växa igen.

När surdegen har fördubblats i storlek redan så är den klar att baka med!

Vill du stoppa tillväxten något så lägg burken i kylen.

Vill du pausa tillväxten helt så lägg surdegen i frysen (den dör inte).

Dag 5

Nu ska den vara färdig.

Surdegen är på topp när den har fördubblats i storlek. Har den försjunkit till sin vanliga storlek så måste du mata den och vänta tills att den fördubblas i storlek.

 

Frågor?

Jag har samlat de vanligaste frågorna och svaren om surdeg och surdegsbröd på brödsidan. Klicka på länken eller klicka på fliken Bröd i menyn.

Det går också bra att ställa frågan i kommentarerna nedan.