Udda Nyheter med Mickey J Barczyk: nyheter, vetenskap och forskning samt information.
HEM | NYHETER | ICKENYHETER | FORSKNING | KULTUR & NÖJE | PERSONLIGT | kontakt | foobloggen | bloggportalen.serss

Arkiv för February, 2009

85 cm lång jätteråtta till middag

Bamburåtta, 85cm, 2.75 kg Kinesiska “råttfångaren” Mr Xian tvekade en stund innan han vågade att norpa den levande jätteråttan från gatan i Fuzhou genom att greppa den i nacken.

Bamburåttan (Rhizomys sinensis), som är en slögångare och rör sig oftast under marken, hade över 30,5 cm lång svans och vägde ca 2.75 kilo. Råttans totala längd beräknas vara runt 85 cm.

Kinesiska bamburåttor växer sig sällan över 32 cm (inkl svans) men det finns en annan variant, Sumatra bamburåttan (Rhizomys sumatrensis) som kan hittas i sydvästra Kina och denna art kan växa upp till 80 cm i lång och väga 4 kg.

I Kina säljs dessa två arter av råttor som kött på marknaden. Bamburåttorna äter, som namnet säger, bambu men ibland smyger de in sig till hus för att äta kvinnor som är mellan 18 och 40 år gamla. Vi män är tuffa typer och vi, inte helt oväntat, gosar med råttor. Och bävrar. Mmm, bävrar.

Världens största råtta är Gambian Pouch Rat, även kallad för African giant pouch rat, och kan bli upp till 90 cm lång inkl svans och väga upp till 3 kg.

Ett belgiskt företag, APOPO, tränar dessa råttor för att sniffa ut landminor i kringsområden. Den tränade råttan är ett utmärkt redskap till detta ändamål på grund av deras utmärkta luktsinne.

Andra bloggar om: , , , ,

Diskutera(12)

Kvinna misslyckas att ta körkortet, för 775 gången

Den 68 år gamla sydkoreanska kvinnan vid namn Cha Sa-soon har sedan 2005 försökt att ta körkortet men utan att lyckas trotts redan 775 tappra försök. Allt hon vill är att få köra en traktor på landsbygden.

Enligt körkortsboken som hon haft till hjälp tar det max 5 år att ta ett körkort berättar hon och hoppas på att hon ska klara av teoriprovet någon gång nästa år så att hon för första gång kan sätta sig bakom ratten. Hittills har Cha Sa-soon spenderat 10 miljoner won på körkortet, ca 55 000 SEK.

Undrar om “Cha Sa” betyder körkort för slutändelsen på kvinnans efternamn, soon, är jäkligt passande.

Diskutera(7)

Big Bang-teorin, dagens svar på Jesus?

Alla kulturer har och har haft sina förklaringar på hur universum och jorden kom till, allt från stora havssköldpaddor till jättar som spyr upp allt vi ser idag. Alla dessa teorier, inklusive den kristna, har en sak gemensamt: från tomma intet fanns något som skapade något.

Även Big Bang-teorin baseras faktiskt på att något skapades av något, innan Big Bang fanns ingenting, varken tid, rum, energi (eller massa).

Nu finns visserligen flera Big Bang-teorier – de är lika många som det finns forskare på området, speciellt kring den första fasen, uppstarten av universum. Vissa menar att universum har alltid funnits, andra menar att vad vi ser idag skapades vid Big Bang och andra menar att universum, som vi känner det, skapas och förstörs hela tiden.

Ju mer jag läser om vad dagens forskare har att säga om Big Bang ju mer undrar jag om det inte är vårt svar på Adam och Eva-berättelsen (Genesis), alltså en berättelse som verkar logisk för tiden.

För i grunden är all forskning inom området baserad på antaganden och sannolikhetslära. Några experiment går inte att utföra; vad man gör är exempelvis att man kan göra en kalkyl över hur gravitationen fungerar och sedan räknar man på hur sannolikt det är att denna kalkyl stämmer. Detta verkar leda till att forskarna kan säga i princip vad som helst så länge de kan räkna sannolikhetsmodellen på det – vilket påminner lite av 2000 år gamla profeternas liv.

En intressant sak är att de flesta forskare, likt religiösa ikoner, avfärdar diskussioner kring “vad som fanns innan”, “vad som orsakade Big Bang” och “vad som finns utanför” eftersom det inte är relevant menar de. Själv tycker jag att dessa frågor är mer intressanta än själva Big Bang.

“Återskapandet av Big Bang”
I media brukar det skrivas ibland kring partikelkrockarmakiner som “återskapar Big Bang” för att påpeka för oss att Big Bang-teorin är sanning, men det stämmer inte; maskinen i Genève i Schweiz återskapar inte Big Bang.

För det första är inte Big Bang en kollision utan expandering av tid och rum enligt teorin och för det andra så är det inte forskarnas mål heller att återskapa händelsen.

Och för det tredje så har inte ens alla världens företag tillsammans tillräckligt med energi som krävs för att skicka protoner i den hastighet som det krävs för att ens komma i närheten av Big Bang enligt forskarna själva.

Vad forskarna gör i forskningsinstitutet Cern är att de kollar vad olika protoner är gjorda av, dvs: de letar efter partiklar. Metaforiskt så kolliderar de två bilar i extremt hög fart och kollar vad för skrot som faller ur dem. Enligt forskarna är detta en väldigt ineffektiv forskning iom att de aldrig får se hur bilen verkligen är uppbyggd och hur delarna fungerar iom att man kvaddar både bilen och delarna – men det är den bästa lösningen vi har för studier inom området. Idag är en handfull partiklar kända för mänskligheten.

Big Bang och Einstein går inte ihop
Teorin, som är nedskriver i matematiska formler på ett par A4-sidor, har väldigt många brister. Den mest väsentliga bristen i Big Bang-teorin är att man inte kan förklara hur massa kom till. Det vill säga att en sten är en sten och att din hand är en hand och att du kan således greppa en sten.

Einsteins välkända formel: E = mc2, dvs energi är massa och massa är energi förklarar visserligen vad Big Bang-forskarna “inte vet” men problemet är att om man sätter in Einsteins formel i Big Bang-kalkylen så blir allting fel och hela den matematiska formeln måste skrotas. Det betyder tre saker:

1) Einsteins formel är fel
2) Big Bang-formeln är fel
3) Fysikens lagar som vi känner dem gällde inte under Big Bang

Denna fråga leder till frågan om gravitationen, dvs den svaga kraft som håller allting på plats, inte bara oss på jorden men även vår planet kring solen men också partiklarna kring och i protonerna (dvs att en sten är en sten).

Den mest framgångsrika teorin hittills är att det inte finns något magnetisk kraft som drar oss mot solen som kanske många föreställer sig, istället har jorden och andra planeter fastnat i en böjd tidsram och det är därför vi rullar (ej snurrar) kring solen (ha i åtanke att universum är tid och rum enligt teorin).

Men denna teori har visat sig vara ej applicerbar i alla situationer vilket förbryllar forskarna.

Strängteorin
För att förklara ”undantagen” som ruinerar Big Bang har man kommit på den geniala lösningen: strängteorin, dvs att allt i universum är uppbyggt av strängar som vibrerar. Strängarna är så små att mänskligheten aldrig kommer att kunna se dem så teorin kommer alltid förbli en teori, strängarna är vår moderna Gud och teoriforskarna är våra profeter. Man har räknat till att det finns 11 olika strängar och det är också förklaringen till att vi har 11 olika dimensioner. Och Big Bang är en effekt av att två av dessa dimensioner kolliderade (som såpbubblor) och skapade vår dimension.

En intressant sak kring strängteorin är att du kan glömma att göra en karriär inom den teoretiska fysiken om du inte erkänner strängteorin. Det är också den största kritiken som riktats mot Big Bang-forskningen av forskarna själva: de får inte längre välja vad de ska forska om, dvs vad de tror på och inte; strängteorin har tagit död på forskningen om universums uppkomst – lite som det första budordet gjort för guden Jahve.

Big Bang, vår bibel
Jag avfärdar inte de olika Big Bang-teorierna, det finns för mycket klokt sagt i den som verkar ge svar på frågorna som mänskligheten ställer sig. Och vi är ju här och universum finns. Men jag undrar om inte det var så man tänkte för 2000 år sedan, Första Moseboken är dåtidens Big Bang-teori som gav svar på samma frågor som vi har idag.

Big Bang verkar vara vår nya religion och teorin, likt bibeln, har samma innehåll: påståenden och antaganden, något som skapade sig själv och oss, liv, död, riktlinjer och krav, profeter som Newton, Einstein och Stephen Hawking och inte minst så har Big Bang-teorin en stod dos av hokus pokus.

Nåja, nu ska jag föröka kommunicera med de andra 10 jag som finns i de andra dimensionerna. Hummmma hummm buba huba, bala hala simsalabim.

Jag tror att jag har någon på tråden.

Intressant? | Andra bloggar om: , , , ,

Diskutera(5)

Saker att göra med en snusburk: Snusbonsai

Bild: Snusbonsai, citron, vit burk

Bild: Snusbonsai, citron

Varför slänga när man kan göra saker utav dem. Förvaringsboxar och som fat till andra krukor funkar men nu gick jag ett steg längre och gjorde en kruka av eländet med bonsaitankar i bakhuvudet.

Det behövs bara en snusburk av plast samt att den har ett sådan fin spottkopp med lock. Locket kan man slänga och med en murarkniv skär man ett fint hål i fördjupningen. Därefter borrar man ett dräneringshål; hålet måste vara ganska stort, ca 4 mm i diameter så att jorden och växten inte börjar ruttna då man får nog vara där och vattna varje dag under sommaren.

Sedan stoppar man en citronkärna eller något annat passande och låter naturen ha sin gång.

Man får beskära rötterna en gång per 6 månader; Träd har två olika sorts rötter, ett som fungerar som sugsvamp för att dra upp vatten och näring och de andra rötterna fungerar som stabilisator så att träder inte ramlar. De senare är tjocka/grova rötter och dessa kan man utan problem klippa av. De andra finare rötterna bör man låta vara men det går bra att klippa bort si så där 30% utav dem om de tar för mycket plats.

Det går inte vattna snusbonsain med en vanlig vattenkanna då vattnets styrka slår undan jorden så jag använder en flaska från citronsaften som man kan köpa i vanlig affär. De har såna speciella korkar som gör att man kan kontrollera vattenflödet. Perfekt för ändamålet.

Snusbonsai kan man ställa på fina små kaffefat som man köpt på loppis (eller nåt) för att imponera på besökarna. Dessa små snusbonsai ser ganska fräna ut när de står uppraddade på ett bord. Vita snusburkar rockar.

Nu vet ni det. Nästa vecka går vi igenom vad man kan göra med colaflaskor och små kattungar.

Diskutera(9)

Mickey skickar röksignaler till omvärlden

När bärsäsongen är över brukar vi polackskåningar sittta inne och virka mössor, tröjor och sy igen hålen på strumporna. Därav fanns det inte mycket tid åt bloggen under september-december.

Senaste inlägget är från augusti, det är ganska lång tid sedan jag skrev något. Faktiskt, så pass lång tid att jag hade glömt bort att jag hade den här bloggen över huvud taget. Jag glömde att betala för domännamnet så de stängde ner sajten och då kom tonvis med error-meddelande på både mailen som mobilen. Skitbra. Tack för den. Fakturan betald, bloggen vid liv.

Nu ska vi se om jag kommer ihåg hur man bloggar dårå… och om mina blogg-groupies fortfarande finns vid liv!(?)

Mickey skickar röksignaler till omvärlden

Det här är var faktiskt min balkong en gång…

Diskutera(30)

Topp10-lista på dagens mest lästa inlägg

Testar en ny form av autogenererad lista.

Penisens medelstorlek

Penisens medelstorlek

Jag har en fetisch. Sedan ett par veckor tillbaka har jag börjat läsa aftonbladet och expressens ”Fråga sexologen”. Många frågor och svar är intressanta, vissa ...


Världens största tal

Världens största tal

Uppdaterat. Dina barn tycker att du är en Gud bara därför att du vet varför himlen är blå, men känner du till det största matematiska ...


Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Magasinet Guitar World har publicerat en topp 100-lista med världens bästa gitarrsolon och hela listan kan hittas här. På toppen av listan påträffas Jimmy Page ...


Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Skåningen Kjell Persson hade lyckats med konsten att fiska upp en ovanlig fisk, med svenska mått räknat - han hade nämligen hittat en orange Större ...


Tibetansk Mastiff, 100-kiloshund värd miljoner

Tibetansk Mastiff, 100-kiloshund värd miljoner

Tibetansk Mastiff, fot. Henry Chen Jag skulle vilja se spinkiga Paris Hilton bära runt den här rasen i sin Louis Vuitton-väska. Hunden som bara för några ...


Eftersom jag har en fetish för Koreansk pop…

Eftersom jag har en fetish för Koreansk pop…

...så bjuder jag er på den senaste video-hitten från youtube. Rock on bejbe!


Spammare använder captcha för att komma förbi spamfiltret

Spammare använder captcha för att komma förbi spamfiltret

Vilken härlig idé spammarna har fått, att använda säkerhetsverktyget captcha för att lura spamfiltret. Fick ett spammail idag i form av en bild, bilden var ...


I vilka länder bor det flest muslimer?

I vilka länder bor det flest muslimer?

Var fjärde människa på jorden är muslim visar nu studie. Det är fler än väntat. För 3 år sedan var bara 19.2 procent av världens ...


Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

[st height=294] Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i ...


Onyttig information om spermiers konsistens

Onyttig information om spermiers konsistens

Ibland dyker konstiga frågor upp i ens huvud, ibland ser man inte själv frågorna förens någon annan påpekar det. För ett väldigt bra tag ...


Lika som bär?

Linda Skugge och Michael Jackson, Britney Spears och Smeagol George Bush och Israels försvarsminister Amir Peretz. Birgitta Egerbladh och Anthony Hopkins Lika som bär

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.

Add to Google

Add to Bloglines
bloglovin

visitor stats

Besöksstatistik för Udda Nyheter med Mickey J Barczyk på SIS-index

Twingly BlogRank

Följ mig på

Senast kommenterat

Mina grejer

Bloggens rivaler

Bloggportaler och annat

R.I.P.

Kategorier

Arkiv månadsvis

Validering

Flöde

Detta verk av Udda Nyheter är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.
Webbsidan drivs med hjälp av bloggverktyget Wordpress.
2005-2011 Udda Nyheter med Mickey J Barczyk.
Nöje och Underhållning Bloggar.Topplista.se Populära bloggar Creeper MediaCreeper