Udda Nyheter med Mickey J Barczyk: nyheter, vetenskap och forskning samt information.
HEM | NYHETER | ICKENYHETER | FORSKNING | KULTUR & NÖJE | PERSONLIGT | kontakt | foobloggen | bloggportalen.serss

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

January 29th, 2012, 22:49 | Kategori: Mat

Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i vanlig ugn. Gillar du en småseg, knaprig men ändå mjuk deg så är det bara till att tillfredsställa dig med receptet nedan. Som bonus har jag också lagt in ett eget recept på tomatsås och fyllning. Jag garanterar en total matupplevelse. Smaklig måltid.

PIZZADEG (ca 60min jästid)
—————————
2.5 dl 37-gradigt vatten
5.0 dl vetemjöl
1/4-dels paket jäst (12.5g)
1 tsk salt
1 tsk honung
2.5 msk olja
—————————

PIZZASÅS
—————————
2.5 dl krossade tomater
2.5 msk olja
1-2 tsk peppar (1 för mild, 2 för stark)
1 platt tsk salt
1 msk oregano
1 msk basilika
1 platt msk pommeskrydda
1-2 msk tomatpuré
1/2 lök
1 klyfta vitlök
—————————

FYLLNING (alt 1)
—————————
Ost
Champinjoner från burk
Polsk eller ungersk grillkorv
* Är du en helsingborgare så går du till den här affären och frågar efter korven som heter ”Kielbasa Torunska”.
—————————

FYLLNING (alt 2)
—————————
Ost
Champinjoner från burk
600g fläskfilé +grillkrydda +salt
1 burk sparris
Kavlis vitlöksås (Den är så god att man inte behöver göra eget)

Så här gör du

DEGEN
Häll vattnet i en redig köksskål, smula ner jästen, tillsätt salt och honung. Använd en redig matsked för att lösa upp jästen. Det tar en stund. Efteråt tillsätter du olja och rör om.

Därefter häller du i mjölet och fortsätter att röra runt med skeden. Degen kommer bli riktigt klibbig. Efter att mjölet är upplöst sätter du en tajmer på 10 minuter och kavlar upp armarna. Nu ska du knåda. Men använd endast fingrarna då degen är riktigt klibbig. Använder du handflatan så kommer det fastna för mycket deg på dina händer. Efter 3 min knådande blir degen lagom härlig, men fortfarande ganska klibbig. Fortsätt att knåda i hög fart med fingrarna tills 10 minuter har gått. Klocka är viktigt eftersom du kommer inse att man tappar lätt tidsuppfattning gällande hur mycket tid det har gått när man sysslar med knådning.

När du knådat färdigt degen tar du en handduk eller plastfolie och täcker skålen. Skålen ska nu placeras bort från fönster, spisar och drag. Degen ska nu jäsa i rumstemperatur i 60 minuter. Vad du än gör, lyft aldrig på kökshanduken för att titta. Går alltid åt helvete då.

TOMATSÅS – lika viktig som degen!
Under tiden degen jäser ska du göra såsen. Den måste ta och dra sig lite så det är viktigt att du börjar direkt. Här är det inga konstigheter egentligen. Förutom att bör avlägsna ganska mycket av vätskan från de krossade tomaterna. Testa dig fram där. Tomaterna ska vara en seg gegga, inte se ut som en soppa.

Finhacka löken samt vitlöken och häll i alla ingredienserna i ett 0.5l dl-mått eller ett stort glas. Rör om och låt stå i rumstemperatur.

FYLLNING (alt 1)
När det är dags för att göra klart pizzan efter jäsning så tar du ut degen och skär den i två bitar. Den ena biter lägger du tillbaka i skålen med handduken på. Den får du baka när den första pizzan är klar. Den andra biten ska kavla ut ganska så tunt, ca 3-4 mm tjockt. Tänk på att använda mjöl så att degen inte klibbar fast i diskbänken.

Riv osten. Skär korven. Korven ska skäras i tunna bitar. Kanske 2-3 mm max. Fyllningen läggs i följande ordning: tomatsåsen, osten, champinjonerna och sedan korven. Använd inte för mycket av det goda. Pizzan blir bättre bakad om den har lagom med mängder av ingredienserna.

Pizzan ska bakas på bakpapper och galler i 10 minuter med en temperatur på 250 grader.

FYLLNING (alt 2)
När det är dags för att göra klart pizzan efter jäsning så tar du ut degen och skär den i två bitar. Den ena biter lägger du tillbaka i skålen med handduken på. Den får du baka när den första pizzan är klar. Den andra biten ska kavla ut ganska så tunt, ca 3-4 mm tjockt. Tänk på att använda mjöl så att degen inte klibbar fast i diskbänken.

Skär fläskfilén i tunna skivor, typ ca 3 mm. Salta och krydda med grillkrydda. Stek dem sedan i olja så att de får en fin färg. Tempen jag använder är 8 av 12. När det är dags att baka så lägger du fyllningen i följande ordning: tomatsås, ost, champinjoner och sedan köttet och sedan sparrisen.

Pizzan ska bakas på bakpapper och galler i 10 minuter med en temperatur på 250 grader.

Som sås använder jag Kavlis färdiga vitlöksås för sallader. Passar utmärkt tycker jag.

Taggat: , , , , , , ,

 • Soulsister

  gör ofta egen pizza och ska prova det där med honung i degen…men seriöst Mickey…..man har inte konserverade champinjoner på sin pizza, man använder färska! Kiełbasa Toruńska har jag aldrig smakat, så det får jag väl gå ner till “Polacken på hörnan” o fråga efter. Må gott

 • Rd

   Skall också prova det där med honung.Oljan skulle behöva specificeras men jag antar att det är olivolja. 

 • Jesper Ryt

  Att kallas för *Lövet” är allmänt vedertaget den största förnedringen. Ett “Löv” är en person som inte är socialt accepterad av det etablerade samhället. En människa som är arbetsskygg och utseendemässigt motbjudande. Termen “Löv” kommer ursprungligen från ordet lodare, en man utan karaktär och hem. (Vard) förlorare; medelmåtta, byfåne. Vanliga uttryck: “Titta på det Lövet, han har fallit djupt” eller “där har du ett Löv som är förlorat.”

 • http://www.ppl.nu Mickey

  Jupp, det är det. Men matolja funkar lika bra.

 • http://cattastroph.blogg.se

  nämen! intressant nyhetsblogg. :-)

 • http://www.fotostudio29.se/ Info

  =)

 • Kristna ponting

  WOW! den ska jag göra idag! bara bilden…….hunger:)

 • Archangelo

  som en lat matvrak skall jag absolut testa din pizza – tack för inspirationen!

 • happylisa

  bra recept på deg och tomatsås. lite skeptisk till pommeskrydda så det hoppade jag över.
  pizzabotten blev efter gräddning lite för degig även om den var tunn. knådade i bakmaskin istället för för hand.
   kanske behöver mer undervärme i ugnen eller nåt. tips?

 • Roger J Lundkvist

  Jag jobbade som pizzabagare under 1 år och fick lära mig pizzabageriets konst av en italienare som var bland de första att öppna en pizzeria i Karlstad på 70-talet. Ditt “recept är en ren kopia på ett standard recept för pizzadeg, det enda som är tillagt är lite honung… Vojne vilken research du gjort… Just a copycat!!

 • Anonymous

  Du har spenderat månader på att experimentera fram det perfekta pizza-receptet men kan inte redogöra vilken ost eller vilket mjöl du använt? Har du ens lagt en tanke på det? Patetiskt.

 • Anonymous

  Den affären har jag varit i men aldrig handlat. Har du varit i den ryska affären på vänster sida efter gatan som går utefter kyrkogården? De har intressanta saker ibland.

 • bella

  hur många pizzor räcker det till?

 • Malena

  Well, its not to much i can saying. .. blev mycket besviken. Har själv bott på Sicilien och lagade pizza sen jag var liten.Den degen är kasss.

 • nettlar

  Men sluta gnäll, lägg in ett eget recept om du är så jäkla duktig!!!!

 • Henry

  Vem fan bryr sig vad du gjort eller inte? Det finns ett grundrecept för pizza och han talar för den perfekta pizzan, vore det så kontigt att den perfekta pizzan är jist grundreceptet din jävla tölp?

 • emil karlsson

  Hur många pizzer blir det???

 • SlowStar Juicer

  Tack! JätteBra degrecept, och att grädda på galler istf plåt, blir ju mycket bättre. Gjorde 1 pizza och 2 brödbullar, blev skitbra!!

 • Pizzapetra

  En del av kommentarerna här är lite väl sura tycker jag. Frågorna om var detta recept på deg ursprungligen kommer ifrån, vilken research/forskning som egentligen har gjorts med mera är egentligen rätt ointressanta. Varför just detta recept skulle vara vare sig sämre eller särskilt mycket annorlunda än alla de miljarder olika recept på pizzadeg som används till denna förmodligen världens mest spridda maträtt framgår inte av kritiken. Detta är ett bra recept som fungerar och ger en smidig deg och ett gott bröd, och det är det enda som är viktigt.

  Det som dock skiljer det här receptet från de flesta övriga jag sett är just detta med honungen (i stället för socker som annars är vanligt) som förutom lite smak också ger lite extra skjuts åt jäsningen. När det kommer till påläggen så kan pizza för min del få vara traditionsbunden lika väl som tillagad enligt pyttipanna-principen; antingen tillämpas strikta originalrecept eller också slänger man på lite efter tycke och smak och vad som finns till hands. Men håll isär begreppen; häll inte på bearnaise-sås och tro att det är något annat än ett påfund, även om detta i sig kan vara nog så smaskigt i rätt sammanhang och tillsammans med passande ingredienser.

  Man bör i alla händelser hålla sig till smaker och kombinationer som fungerar ihop med tomatsåsen och – i förekommande fall – den ost som eventuellt ska användas (tro det eller ej, men alla pizzor innehåller inte ost). Den som vill känna sig äkta använder naturligtvis buffel-mozzarella som har en “vildare” karaktär (den framträder tydligare när osten smälter) än komjölksvarianten, annars gäller det som tidigare sagts om vad som faller i smaken och passar ihop med övriga pålägg.

  Man kan få göra lite som man vill helt enkelt, och det är det som är så skönt med pizza; förutom en bra deg så behövs egentligen bara lite tomater, vitlök och olivolja kryddade med lite salt, svartpeppar och basilika så är lyckan gjord!

  Med vänliga hälsningar från
  Pizzapetra

 • Pizzapetra

  En del av kommentarerna här är lite väl sura tycker jag. Frågorna om var detta recept på deg ursprungligen kommer ifrån, vilken research/forskning som egentligen har gjorts med mera är egentligen rätt ointressanta. Varför just detta recept skulle vara vare sig sämre eller särskilt mycket annorlunda än alla de miljarder olika recept på pizzadeg som används till denna förmodligen världens mest spridda maträtt framgår inte av kritiken. Detta är ett bra recept som fungerar och ger en smidig deg och ett gott bröd, och det är det enda som är viktigt.

  Det som dock skiljer det här receptet från de flesta övriga jag sett är just detta med honungen (i stället för socker som annars är vanligt) som förutom lite smak också ger lite extra skjuts åt jäsningen. När det kommer till påläggen så kan pizza för min del få vara traditionsbunden lika väl som tillagad enligt pyttipanna-principen; antingen tillämpas strikta originalrecept eller också slänger man på lite efter tycke och smak och vad som finns till hands. Men håll isär begreppen; häll inte på bearnaise-sås och tro att det är något annat än ett påfund, även om detta i sig kan vara nog så smaskigt i rätt sammanhang och tillsammans med passande ingredienser.

  Man bör i alla händelser hålla sig till smaker och kombinationer som fungerar ihop med tomatsåsen och – i förekommande fall – den ost som eventuellt ska användas (tro det eller ej, men alla pizzor innehåller inte ost). Den som vill känna sig äkta använder naturligtvis buffel-mozzarella som har en “vildare” karaktär (den framträder tydligare när osten smälter) än komjölksvarianten, annars gäller det som tidigare sagts om vad som faller i smaken och passar ihop med övriga pålägg.

  Man kan få göra lite som man vill helt enkelt, och det är det som är så skönt med pizza; förutom en bra deg så behövs egentligen bara lite tomater, vitlök och olivolja kryddade med lite salt, svartpeppar och basilika så är lyckan gjord!

  Med vänliga hälsningar från
  Pizzapetra

 • Pizzapetra

  Ett litet PS: Det finns även traditionella italienska pizzor som inte innehåller tomat eller tomatsås, så det är inte heller någon lag som är huggen i sten. Bara så ni vet…
  Pizzapetra

 • bagarn

  Låt plåten vara inne i ugnen när den värms upp, då brukar det funka!

 • http://www.spelochfilm.se Magnus – www.spelochfilm.se

  Håller med soulsister, konserverade champinjoner ska aldrig användas, om inte det är svält.

Senaste Nytt

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i vanlig ugn. Gillar du en småseg, knaprig men ändå mjuk deg så är det bara till att tillfredsställa dig med receptet nedan. Som bonus har jag också lagt in ett eget [...]

Läs mer/kommentera

När fotbollshuliganer blir balettdansörer

Här kommer en video från Sydkorea där en större hord studenter tillika fotbollsfans har skapat en mänsklig LCD-skärm genom att vifta på armarna, tröjorna och baken. För att få fram de färgfulla effekterna har de olika färger fram och bak på tröjan och t-shirten. Även insidan av tröjan är i en annan färg. [tipstack: Erik [...]

Läs mer/kommentera

Män har långa ringfingrar

Forskare har upptäckt varför mäns ringfingrar ofta är något längre än deras pekfingrar – och varför det omvända gäller för kvinnor. Förklaringen hittar du här Kommer ihåg det här om fingrarna från högstadiet när vi gick igenom det i biologin. Tyckte att det var otroligt spännande och udda när hela klassen jämförde längden på fingrarna [...]

Läs mer/kommentera

Kolla, han har byggt sig en hobbithydda!

För bara en budget på 5’000 dollar byggde Simon Dale sig en hydda, hobbit-style. Med hjälp av vänner och släkt lyckades han att föra upp det otroligt mysiga huset på bara 4 månader, och det utan någon detaljerad ritning. Läs mer och se fler bilder här! Som polackskåning är jag dock inte imponerad då våra [...]

Läs mer/kommentera

Djurälskare?

Höganästant ska göra mos av sitt unika äpple

2 in 1. Som schampot. Ena sidan röd, den andra grön. Det är Lilian från Höganäs som funnit detta exemplar i sina ägor. – Jag har aldrig sett något liknande, säger Lilian till hd.se. Men det säger hon för att hon inte läser Mickeys blogg. Hade hon gjort det så hade Lilian vetat att äpplet [...]

Läs mer/kommentera

Optisk illusion som kan göra dig blind

Woaaaah! Påminner mig om SJ – rör sig men står ändå still. Föresten, stirra inte för länge, man blir halvblind efter bara 30 sekunder – vilket för mig till en fundering: finns det, i teorin, en optisk illusion som skulle kunna döda folk genom att göra hjärncellerna korrupta eller något? Jag googlade och hittade inget, [...]

Läs mer/kommentera

16-åring tokrunkade sig själv till döds

Runkdöden har skördat sitt första offer i Brasilien, landet som gav oss 2 girls 1 cup. Där miste en 16-åring livet efter att ha tokrunkat 42 gånger utan avbrott. Hur man kommit fram till antalet är oklart. Enligt media så visste hans mor att det var något fel på honom men hann inte gå till [...]

Läs mer/kommentera

Cyklist trotsar polisen – genom att inte trotsa dem

Han fick ta emot böter på 50 dollar eftersom han cyklade på gatan istället för på cykelvägen – så han bestämde sig för att ta New York-polisens krav på allvar och endast cykla i den utmärkerade cykelvägen. Hur det gick ser ni i videon nedan. Slutscenen är bäst. (via)

Läs mer/kommentera

Dokumentär: Utöja – Terror Island

Varje söndag har jag sedan ett par månader tillbaka tipsat om en dokumentär som du kan se gratis och online, utan torrents och nerladdningar och skit. Denna vecka blir det en dokumentär om terrorn i Oslo och på ön Utöja, där mängder av människor miste livet i ett rasistiskt dåd. Klicka här för att se [...]

Läs mer/kommentera

Topp10-lista på dagens mest lästa inlägg

Testar en ny form av autogenererad lista.

Penisens medelstorlek

Penisens medelstorlek

Jag har en fetisch. Sedan ett par veckor tillbaka har jag börjat läsa aftonbladet och expressens ”Fråga sexologen”. Många frågor och svar är intressanta, vissa ...


Världens största tal

Världens största tal

Uppdaterat. Dina barn tycker att du är en Gud bara därför att du vet varför himlen är blå, men känner du till det största matematiska ...


Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Magasinet Guitar World har publicerat en topp 100-lista med världens bästa gitarrsolon och hela listan kan hittas här. På toppen av listan påträffas Jimmy Page ...


Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Skåningen Kjell Persson hade lyckats med konsten att fiska upp en ovanlig fisk, med svenska mått räknat - han hade nämligen hittat en orange Större ...


Tibetansk Mastiff, 100-kiloshund värd miljoner

Tibetansk Mastiff, 100-kiloshund värd miljoner

Tibetansk Mastiff, fot. Henry Chen Jag skulle vilja se spinkiga Paris Hilton bära runt den här rasen i sin Louis Vuitton-väska. Hunden som bara för några ...


Eftersom jag har en fetish för Koreansk pop…

Eftersom jag har en fetish för Koreansk pop…

...så bjuder jag er på den senaste video-hitten från youtube. Rock on bejbe!


Spammare använder captcha för att komma förbi spamfiltret

Spammare använder captcha för att komma förbi spamfiltret

Vilken härlig idé spammarna har fått, att använda säkerhetsverktyget captcha för att lura spamfiltret. Fick ett spammail idag i form av en bild, bilden var ...


I vilka länder bor det flest muslimer?

I vilka länder bor det flest muslimer?

Var fjärde människa på jorden är muslim visar nu studie. Det är fler än väntat. För 3 år sedan var bara 19.2 procent av världens ...


Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

[st height=294] Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i ...


Onyttig information om spermiers konsistens

Onyttig information om spermiers konsistens

Ibland dyker konstiga frågor upp i ens huvud, ibland ser man inte själv frågorna förens någon annan påpekar det. För ett väldigt bra tag ...


Lika som bär?

Linda Skugge och Michael Jackson, Britney Spears och Smeagol George Bush och Israels försvarsminister Amir Peretz. Birgitta Egerbladh och Anthony Hopkins Lika som bär

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.

Add to Google

Add to Bloglines
bloglovin

visitor stats

Besöksstatistik för Udda Nyheter med Mickey J Barczyk på SIS-index

Twingly BlogRank

Följ mig på

Senast kommenterat

Mina grejer

Bloggens rivaler

Bloggportaler och annat

R.I.P.

Kategorier

Arkiv månadsvis

Validering

Flöde

Detta verk av Udda Nyheter är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.
Webbsidan drivs med hjälp av bloggverktyget Wordpress.
2005-2011 Udda Nyheter med Mickey J Barczyk.
Nöje och Underhållning Bloggar.Topplista.se Populära bloggar Creeper MediaCreeper