Udda Nyheter med Mickey J Barczyk: nyheter, vetenskap och forskning samt information.
HEM | NYHETER | ICKENYHETER | FORSKNING | KULTUR & NÖJE | PERSONLIGT | kontakt | foobloggen | bloggportalen.serss

De skånska bönderna är ett märkligt folk

April 16th, 2007, 11:53 | Kategori: Kultur & Nöje,Mickey J Barczyk

Össjö, Skåne

Vi stadsmänniskor har förfäder ute i naturen enligt Darwin. Bönderna. De är ett märkligt folk, man kan säga att bönderna är som en gammaldags sekt som dyrkar naturen, shorts, bar överkropp och trätofflor. I helgen var jag på en kort studieresa i Skånes inre slätter för att komma närmare och utvärdera det ökända bondesamhället som så få har hört talas om.

Efter någon timmes bilresa befann jag mig utanför Munka-Ljungby, jag hamnade i en håla som ortens infödingar kallar för Össjö. Antal invånare: 10 stycken, inklusive hunden som hade en svullen pung.

Den lilla byn är så långt ifrån civilisationen, som vi känner den, att öl och andra förnödenheter som snus har fått flygas in hit med hjälp av Röda Korset via en luftsluss från Danmark.

Bara efter en timmes vistelse insåg jag att vara en del av det skånska bondesamhället inte är lätt, man får nämligen tacka nej till ”nymodigheter” som mikrovågsugn, kylskåp, glödlampor, toalettstolen, Internet och sist men inte minst: rinnande vatten.

Bajslukt i luften

Tvätta gör man i närmaste å eller sjö. Har man inte tillgång till någon utav dessa två element så blir det ingen tvätt. Det är också anledningen till att bönderna luktar fot- och rövsvett.

Fot- och rövsvett är en farlig kombination. I hela byn hängde en mäktig doft av gammal konkelbär i luften som virkade in sig i mina luftvägar. Det är en förfärlig känsla när ens andningsrör blockeras av någons rövsvett. Kläderna som jag hade på mig ute på landet har jag fått bränna.

Infödingarna i Össjö har gjort en ganska komisk grej; de har satt upp en jättefläkt i byns centrum i hopp om att den ska blåsa bort skitlukten. Personligen kände jag ingen effekt men jag förmodar att fläkten är både hopp om blomdoft i framtiden och bevis på att bönderna kan använda sig utav ingenjörskonsten. Bra turistattraktion dessutom.

Trafik

Endast en asfalterad väg finns i byn. Den är ca 3 meter bred och saknar både mittlinje som övergångställen. Vägen används inte eftersom böndernas familjebilar är stora monster som kallas för traktorer och med dessa familjebilar går det att ta närmaste vägen dit man ska. Enda anledning till att byn har en asfalterad väg är för att de vill synas på Googles satelitbilder.

filmen kan ni se hur en familj i sin bil tar sig fram i landskapet för att söka föda. Just här i Ösjö jagar folk djur på slätterna med spjut och bumerang.

Landskapet

Miljön runt omkring Össjö är totalt förstörd. För bara några tusen år sedan växte det här en djungel med ett växt- och djurrike som överträffar vår egen fantasi.

Många arter har dött ut sedan bönderna började skövla träden, arter som vi idag endast kan se på zoo: papegojor, apor, krokofanter, zebror.

Idag präglas landskapet av mygg och fiskmåsar.

Att landskapet är förändrat är inget vi ska sörja. Jorden idag används till att odla nyttiga saker som chips och rapsolja.

Av raps gör man olja. Olja förädlas sedan till bensin som driver våra bilar. Bensin är således rena naturfrukten och därför bör man borste från skrämselpropaganda kring ”miljöförstöringen”.

Sammanfattning

Vill man semestra och få kroppen att slappna av så är en kort semesterresa ut på landet en helt perfekt grej för den uppstressade. Det finns inget mer skönt än att ligga i gräset och njuta av fiskmåsarnas fågelkvitter… när man ligger bland myror, mygg och fågelbajs i gräset.

När du nu packar inför ett besök till bondesamhället så glöm inte att köpa en Wunderbaum som du sedan virar runt näsan. Och så är ett GPS-mottagare ett måste så att man hittar därifrån.

PS: det här skulle bli en videoblogg men det sket sig för jag har tydligen bara 10 minuter inspelningsplats på fotokameran :(

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Taggat: , , , , , , , , , ,

 • http://tmn.nu/blog Naseer

  Tummen upp för undersökande journalistik :)

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  Ja, nu jäklar blir jag adlad av Össjö för att jag satt deras by på kartan med hjälp av en underbar medborgarjournalistik :)

 • http://bergman.typepad.com/min_stund Olle Bergman

  Orienteringsklubben från trakten heter OK Origo. Kosmos centrum eller den absoluta nollpunkten?

 • http://www,gester.se Gester

  Något kommer du bli om du kommer tillbaka till Össjö efter det här.
  Skulle tippa på att de först piskar dig sedan hugger av ena handen och därefter steglar dig på den stora fläkten. För androm till varnagel.

 • daniel i göteborg

  okej bra att du har hittat på allt det där, inte det minsta underhållande, bara så att du vet. Alla vet hur det egentligen går till. PS. lägg ner din dåliga hemsida. du vill ju bara ha publicitet.

 • Alice

  Jag hoppas verkligen att du är djupt ironisk och att du är medveten om att du har skrivit många kränkande saker. En ursäkt till dem du skrivit om vore kanske på sin plats om de inte givit sin tilllåtelse till t du skrivit.

 • http://mj.barczyk.se/blog/1827/bokwebbloggar Bokwebbloggar | Mickey J Barczyk

  [...] något helt annat än länk-ordet. Ta tex hunden med jättepungen från min avrapportering från bondesamhället, det går liksom inte att föra över något sådan i pappersform. Men Konsumbloggen är perfekt [...]

 • http://www.asiktskanonen.se Kimmi

  Du e ju rena rama Carl von Linné

 • tyrone

  Hej
  Behövs inte gps för hitta därifrån.
  Det står markaryd på alla skyltar om finns kvar ute (dom flesta hänger hemma hos folket som konst)
  Markaryds uppgift är att här svänger man till höger för att lämna ortsborna i fred.

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  LOL @ tyrone, den var bra :)

 • Ölänningen

  Är dom så blåsta i småland att man e tvungen att sprida gödning när man söker föda?

 • fotomodellen

  Ja, det här exemplet på “undersökande journalistik” når ju nästan samma oanade höjder som Borat, om du kämpar litet till. Med tanke på stora delar av innehållet på den här siten, vet jag inte om ditt “reportage” är så himla kul.

 • Tommy Ingemarsson

  det här var ju ungefär lika “livat” som väntrummet hos tandläkaren…
  Om det här är toppen av din humoristiska förmåga så måste jag säga att du är för humorn vad G.W. Bush är för retoriken.

Senaste Nytt

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i vanlig ugn. Gillar du en småseg, knaprig men ändå mjuk deg så är det bara till att tillfredsställa dig med receptet nedan. Som bonus har jag också lagt in ett eget [...]

Läs mer/kommentera

När fotbollshuliganer blir balettdansörer

Här kommer en video från Sydkorea där en större hord studenter tillika fotbollsfans har skapat en mänsklig LCD-skärm genom att vifta på armarna, tröjorna och baken. För att få fram de färgfulla effekterna har de olika färger fram och bak på tröjan och t-shirten. Även insidan av tröjan är i en annan färg. [tipstack: Erik [...]

Läs mer/kommentera

Män har långa ringfingrar

Forskare har upptäckt varför mäns ringfingrar ofta är något längre än deras pekfingrar – och varför det omvända gäller för kvinnor. Förklaringen hittar du här Kommer ihåg det här om fingrarna från högstadiet när vi gick igenom det i biologin. Tyckte att det var otroligt spännande och udda när hela klassen jämförde längden på fingrarna [...]

Läs mer/kommentera

Kolla, han har byggt sig en hobbithydda!

För bara en budget på 5’000 dollar byggde Simon Dale sig en hydda, hobbit-style. Med hjälp av vänner och släkt lyckades han att föra upp det otroligt mysiga huset på bara 4 månader, och det utan någon detaljerad ritning. Läs mer och se fler bilder här! Som polackskåning är jag dock inte imponerad då våra [...]

Läs mer/kommentera

Djurälskare?

Höganästant ska göra mos av sitt unika äpple

2 in 1. Som schampot. Ena sidan röd, den andra grön. Det är Lilian från Höganäs som funnit detta exemplar i sina ägor. – Jag har aldrig sett något liknande, säger Lilian till hd.se. Men det säger hon för att hon inte läser Mickeys blogg. Hade hon gjort det så hade Lilian vetat att äpplet [...]

Läs mer/kommentera

Optisk illusion som kan göra dig blind

Woaaaah! Påminner mig om SJ – rör sig men står ändå still. Föresten, stirra inte för länge, man blir halvblind efter bara 30 sekunder – vilket för mig till en fundering: finns det, i teorin, en optisk illusion som skulle kunna döda folk genom att göra hjärncellerna korrupta eller något? Jag googlade och hittade inget, [...]

Läs mer/kommentera

16-åring tokrunkade sig själv till döds

Runkdöden har skördat sitt första offer i Brasilien, landet som gav oss 2 girls 1 cup. Där miste en 16-åring livet efter att ha tokrunkat 42 gånger utan avbrott. Hur man kommit fram till antalet är oklart. Enligt media så visste hans mor att det var något fel på honom men hann inte gå till [...]

Läs mer/kommentera

Cyklist trotsar polisen – genom att inte trotsa dem

Han fick ta emot böter på 50 dollar eftersom han cyklade på gatan istället för på cykelvägen – så han bestämde sig för att ta New York-polisens krav på allvar och endast cykla i den utmärkerade cykelvägen. Hur det gick ser ni i videon nedan. Slutscenen är bäst. (via)

Läs mer/kommentera

Dokumentär: Utöja – Terror Island

Varje söndag har jag sedan ett par månader tillbaka tipsat om en dokumentär som du kan se gratis och online, utan torrents och nerladdningar och skit. Denna vecka blir det en dokumentär om terrorn i Oslo och på ön Utöja, där mängder av människor miste livet i ett rasistiskt dåd. Klicka här för att se [...]

Läs mer/kommentera

Topp10-lista på dagens mest lästa inlägg

Testar en ny form av autogenererad lista.

Penisens medelstorlek

Penisens medelstorlek

Jag har en fetisch. Sedan ett par veckor tillbaka har jag börjat läsa aftonbladet och expressens ”Fråga sexologen”. Många frågor och svar är intressanta, vissa ...


Polen på väg att få sin tredje nationaldag

Polen på väg att få sin tredje nationaldag

Patriotism och polacker är nog för en svensk något svårt att förstå. Känslan förstår jag inte själv även om jag växte upp där tills jag ...


I vilka länder bor det flest muslimer?

I vilka länder bor det flest muslimer?

Var fjärde människa på jorden är muslim visar nu studie. Det är fler än väntat. För 3 år sedan var bara 19.2 procent av världens ...


Världens största tal

Världens största tal

Uppdaterat. Dina barn tycker att du är en Gud bara därför att du vet varför himlen är blå, men känner du till det största matematiska ...


Jyoti Amge: Världens minsta flicka, 58 cm kort, 5 kg tung

Jyoti Amge: Världens minsta flicka, 58 cm kort, 5 kg tung

Sittandes är hon knappt större än en läskflaska. 14-åriga Jyoti Amge från Nagpur, Indien, född december 16, 1993, är bara 58 cm lång och väger ...


Världens största hund – 115kg tung, 110 cm hög och 2,2 meter lång

Världens största hund – 115kg tung, 110 cm hög och 2,2 meter lång

Vi har sett dem förr. Världens största hundar. Men nu få vi inte endast se dagens världens största hund, men också världens största hund - ...


Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Skåningen Kjell Persson hade lyckats med konsten att fiska upp en ovanlig fisk, med svenska mått räknat - han hade nämligen hittat en orange Större ...


Mängden socker i Coca-Cola

Mängden socker i Coca-Cola

Folk brukar reagera när de ser mig sockra mitt kaffe. Tre toppade skedar socker tar jag. "Du kommer få diabetes", säger de. Av mitt kaffe? ...


Hur många Gudar finns i Hinduismen?

Hur många Gudar finns i Hinduismen?

I Hinduismen behöver man inte uppnå frälsning genom att tillbe gudarna eftersom Hinduismen kretsar runt individen. Man kan uppnå frälsning genom tex yoga eller genom... ...


Michael Jackson går fri om en jurymedlem avviker

Michael Jackson går fri om en jurymedlem avviker

I helgen är det dags, Michal Jackson-rättegången kommer att avlutas. Sannolikheten är dock att hela rättegången förklaras som ogiltig om inte juryn enas -- det ...


Lika som bär?

Linda Skugge och Michael Jackson, Britney Spears och Smeagol George Bush och Israels försvarsminister Amir Peretz. Birgitta Egerbladh och Anthony Hopkins Lika som bär

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.

Add to Google

Add to Bloglines
bloglovin

visitor stats

Besöksstatistik för Udda Nyheter med Mickey J Barczyk på SIS-index

Twingly BlogRank

Följ mig på

Senast kommenterat

Mina grejer

Bloggens rivaler

Bloggportaler och annat

R.I.P.

Kategorier

Arkiv månadsvis

Validering

Flöde

Detta verk av Udda Nyheter är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.
Webbsidan drivs med hjälp av bloggverktyget Wordpress.
2005-2011 Udda Nyheter med Mickey J Barczyk.
Nöje och Underhållning Bloggar.Topplista.se Populära bloggar Creeper MediaCreeper