Udda Nyheter med Mickey J Barczyk: nyheter, vetenskap och forskning samt information.
HEM | NYHETER | ICKENYHETER | FORSKNING | KULTUR & NÖJE | PERSONLIGT | kontakt | foobloggen | bloggportalen.serss

Polen, sjätte världen & kulturskillnader

September 27th, 2005, 13:19 | Kategori: Polen

Mina dagar i Polen har jag varit hittills ganska fantastiska, dock ej menat ur ett perspektiv där man skulle kunna påstå att polen är ett underbart land, för det är det inte. Med fantastiska dagar menar jag typ att jag lever som en kung (gör ingenting) men mer om det senare under veckan. Varje gång jag velat blogga om mina upplevelser, har det kommit annat ivägen som gjort att jag inte orkat, tex tonvis med mail! Vissa kommer ha korta svar, andra lite längre. Mail som kräver längre svar får vänta. Har i alla fall börjat uppdatera www.bildligttalat.com för dom som är intresserade. Vad som lär komma i min blogg framöver kan ni läsa undertill.

Vad som komma skall
Allt är så annorlunda här i Polen. Landet som ligger bara ett stenkast ifrån Skåne har så omfattande kulturskillnader från vad jag är uppvuxen med, gör att jag i många fall undrar om Polen ligger i samma världsdel. Ni som kommer att följa min blogg de närmaste månaderna lär se att kulturskillnader mellan länderna är enorma.

För ca 10 år sedan eller så minns jag hur läraren från marknadsföringen berättade att det som gör svårt för företag att samarbeta över gränser är just kulturkrockar. Då uppgav han små exempel mellan Asien och Sverige som välkomstritualer, tex handskakningar. Idag efter att ha upplevt Polen vid ett annat perspektiv kan jag påstå att min lärare från förr inte behövde gå så värst långt över atlasen. Allt i Polen är annorlunda, man skiter inte ens på samma vis som i Sverige (!).

Levnadsstandarden är så låg och man har ingen (noll) respekt för sina medmänniskor vilket är ganska ironiskt med tanke på att alla är så hårt troende. Varje söndag vandrar folk till dom gigantiska kyrkorna och inte en enda bil i sikte – söndagen är vilodagen och är till för kyrkan och familjen. Söndagen är nog den enda dagen polackerna kan vara riktigt glada åt för de andra dagarna i veckan är ett rent helvete för många. Inte skulle jag bli förvånad om turister från tredje världen skulle säga att Polen är en tredje värld för dom.

Kyrkan i Starachowice
Det finns ca 1 kyrka per 5000 invånare och dom är välbesökta varje söndag.

Jag ber om ursäkt till mina gamla läsare över att jag varit så tyst länge. Vill dock välkomna åter både gamla och nya läsare om ni är intresserade av kulturhistoria och kulturskillnader.

Taggat: , , , , ,

 • http://www.rensahuvet.blogspot.com Sandra

  Nämen ÄNTLIGEN!!

 • http://www.bodilzalesky.com/blog Bodil Zalesky

  Hej!

  Har du kanske någon kommentar till min resa i spåren av Olga Tokaczuks roman “Daghus, natthus”? Här är länken till version 1 – nummer 2 finns inlägget för dagen efter:
  http://www.bodilzalesky.com/blog/2005/09/23/forsok-att-kliva-in-i-en-roman-skiss-1/

  Hälsn
  Bodil Z

 • http://knarka.com/ Mickey J Barczyk

  Jaddå, jag hade en :)

 • http://bejcon.webblogg.se Bejcon

  Välkommen tillbaka Mickey! Skönt at se att du är alive and kicking!

 • http://knarka.com/ Mickey J Barczyk

  tackar tackar Bejcon :) nu jävlar ska det bloggas igen…
  weeeeee!!!

 • http://www.bodilzalesky.com/blog Bodil Zalesky

  Hej Mickey,

  jag köpte en burk honung i Nowa Ruda – den är grön när man brer den på brödet, i burken verkar den närmast svart. På locket står det så här med lite kladdiga bokstäver: Spadz (det finns ett litet tecken över z). Vad är det?

  PS Honungen är väldigt god.

 • http://knarka.com/ Mickey J Barczyk

  Hej Bodil,

  “Spadz” är honung gjord av bin som samlar den söta vätskan som utsöndras från träd och andra insekter, tex dom små svarta jäklarna som attackerar blomväxter (glömt ordet).

  Vet ej direkt hur man översätter”Spadz” till svenska.

  Svaret fick jag av min morfar vars far var biodlare :)

 • http://www.bodilzalesky.com/blog Bodil Zalesky

  Tack, undrar varför det inte finns någon grön honung i Sverige. Den är i alla fall såå god och den ser också spännande ut.

 • Magdalena

  Vilket skitsnack jag är polak från polen och söndag är en dag som man brukar vakna backfull, ingen i min familji har varit i kyrkan på de sista åren och när jag var där sist så spenderade jag typ 10 000 under två veckor (borde hos mina föräldrar) folk är ganska ambitiosa är inte ovanlig att man pluggar två programsamtidig. De flesta börjar studier direkt efter gymnasiet men det finns många som är fatiga, det stämmer ju. Sjukvården är gratis för alla! Studenter har rätt till olika slags stypendier. När man blir arbetslös så har man rätt till socialbidrog under ett halvt år och sen till en annat form av bidrog (opieka spoleczna) Under denna ekonomiska krisen så hade Polen faktiskt haft en BNP på plus som en av tre länder i Europa och snart om 2 år så få vi euro. Så att det var bara ditt lilla åsiktet som är så begränsad.

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  @Magdalena, det har du rätt i, sjukvården är gratis – problemet är att där är kötid upp till 3-4 månader bara för att få kolla sin influensa ;-)

 • Magdalena

  Har aldrig väntat en enda dag för att träffa även en specialist. Men det är mina erfanenheter. Tandvården är också gratis!!! I Sverige har de flesta inte råd med att få träffa en tandläkare.

 • Magdalena

  Så förjävligt är det i Polen

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  Till specialisten får man i vänta 36 till 1097 dagar beroende på stad. Artikeln är för denna månad. Gör man en liten googling så hittar man artiklar utspridda över hela året där samma problem tacklas hela tiden.

  Blogginlägget som jag skrev är från 2005, ingenting har förändrats sedan dess. Polackerna gör sina tandläkarbesök och läkarbesök hos den privata sektorn just på grund av att det är så lång väntetid hos de statliga.

 • Magdalena

  Det du skriver hammnar långt infrån sanningen, din enda fördel är att ingen polak har hittills läst det. Kritiskgranska källor! Min råd till dig är: Sriv om något du har en aning om.

 • http://mj.barczyk.se/blog/ Mickey J Barczyk

  Seriöst, är du på riktigt? Menar du att all polsk media har gått samman och odlat fram konspirationsteorier mot den eminenta sjukvårdspolitiken i Polen?

  Som jag skrev i blogginlägget så bodde i Polen nyligen (under 2 år), det var inte någon 2 veckorssemester som polacksvenskar gör och jag fick en ganska bra bild kring hur Polen fungerar till vardags i vanliga polska hem.

  Din bild, som du uppger, låter som om du arbetade på någon turistbyrå som representerar den polska regeringen. Vill du diskutera fakta så uppge källor.

 • jonatan

  Ser inte mycket till en källförtäckning från din sida heller utan det verkar mest vara baserat på dina erfarenheter under din resa, vilket iofs inte är fel i en blogg.

  Enligt egen erfarenhet så har det inte varit någon kö alls till specialistvård i polen, detta var i katovice. Däremot i sverige så känns det som om väntetiden blivit jättelång och även vid allvarliga fall..

 • istalku2

  hej

  kul att se att det finns åsikter.. här kommer min:
  Sverige är delad i stora skillnader som skåne o småland 2 helt skilda kulturer och språk ok vi fattar varandra men lol låter hemskt… söndag?? i sverige sitter dom flesta o jämrar sig över att måndag är i antågande o fortfarande är många bakfulla hm skillnader mellan polacker o svenskar?? en hungrig polack är arg, o en mätt lat… o svensk bekväm varför ska han göra ngt om en polack kan göra det. en svensk tar lån på 100k sek och bet. till en polack som blir nöjd över att överleva…. 80 år tillbaka var det tvärt om då reste svenskar till polen o var glada över att ÄTA SIG MÄTTA!!! matkultur gröt ges till grisar i polen!!! här är det mänsklig föda, rotmoss delikates i sverige lool i polen gav man det som gris föda under 2:världskriget.. tja titta lite på historia o på framtiden volvo-kina, saab-ryssland vad händer i sverige om 5-10-20 år??? Glöm inte att jag kan ha fel… men HISTORIA HAR EN FÖR…NAD TENDENS ATT UPPREPA SIG…vart ska jag emigrera???? några idèr?
  Polen kanske? På sfi säger man att det finns ingen sådan bokstav i svenska alfabetet é varför stavar man då idé med den???
  ta allt detta nu med en nypa humor för det är så att alla är så upptagna i nuet så dom ser inte vad som händer omkring dom……… ha det

 • istalku2

  appråpå denna där gröna honung låter intressant men inte apptitligt vet ej om jag kan äta ngt som en del löss utsöndrar o andra insekter omvandlar (obrzydliwe)…

  tja det kan jag säga att i pl så finns det honung på allt som växer massa olika… i sv bara ljung o bland…inte mycket alltså…..

  och allt säljs vid vägen o blockerar trafiken..inte bra ser ut som ett zigenar land ibland…ta hand om er….

 • Gina K

  Skrivet 2005 men vad fan är det som är för dig så hemskt i Polen skulle jag vilja veta??? Är det fel att folk går i kyrka, att folk är troende, att polacker han andra värderingar än svenskarna…att man tar i hand när man hälsar på varandra….och du säger att vi skiter anorlunda….ja det gör vi. Vi skiter på toaletten till skilnad från er svenskar som skiter på sig av rädsla. Ni är så rädda att säga ifrån, att säga vad ni tycker,att säga vilken partii röstar ni på, att ta för er, att tappa bort sin integritet, att prata med främlingarna att slås för Sverige osv .Ja, det finns mycket orsaker som gör att ni skiter som sagt annorlunda än polacker….

 • Gina K

  Magdalena skit i honom. Idag 2017 sitter han på en sjunkande båt som heter Sverige…..och Polen expanderar så det knackar….snart kommer de vilja emigrera till Polen men där kommer de inte kunna klara sig eftersom de är för LAGOM …för polacker som kommer äta upp de skita ut och sen sälja son kompost…

Senaste Nytt

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i vanlig ugn. Gillar du en småseg, knaprig men ändå mjuk deg så är det bara till att tillfredsställa dig med receptet nedan. Som bonus har jag också lagt in ett eget [...]

Läs mer/kommentera

När fotbollshuliganer blir balettdansörer

Här kommer en video från Sydkorea där en större hord studenter tillika fotbollsfans har skapat en mänsklig LCD-skärm genom att vifta på armarna, tröjorna och baken. För att få fram de färgfulla effekterna har de olika färger fram och bak på tröjan och t-shirten. Även insidan av tröjan är i en annan färg. [tipstack: Erik [...]

Läs mer/kommentera

Män har långa ringfingrar

Forskare har upptäckt varför mäns ringfingrar ofta är något längre än deras pekfingrar – och varför det omvända gäller för kvinnor. Förklaringen hittar du här Kommer ihåg det här om fingrarna från högstadiet när vi gick igenom det i biologin. Tyckte att det var otroligt spännande och udda när hela klassen jämförde längden på fingrarna [...]

Läs mer/kommentera

Kolla, han har byggt sig en hobbithydda!

För bara en budget på 5’000 dollar byggde Simon Dale sig en hydda, hobbit-style. Med hjälp av vänner och släkt lyckades han att föra upp det otroligt mysiga huset på bara 4 månader, och det utan någon detaljerad ritning. Läs mer och se fler bilder här! Som polackskåning är jag dock inte imponerad då våra [...]

Läs mer/kommentera

Djurälskare?

Höganästant ska göra mos av sitt unika äpple

2 in 1. Som schampot. Ena sidan röd, den andra grön. Det är Lilian från Höganäs som funnit detta exemplar i sina ägor. – Jag har aldrig sett något liknande, säger Lilian till hd.se. Men det säger hon för att hon inte läser Mickeys blogg. Hade hon gjort det så hade Lilian vetat att äpplet [...]

Läs mer/kommentera

Optisk illusion som kan göra dig blind

Woaaaah! Påminner mig om SJ – rör sig men står ändå still. Föresten, stirra inte för länge, man blir halvblind efter bara 30 sekunder – vilket för mig till en fundering: finns det, i teorin, en optisk illusion som skulle kunna döda folk genom att göra hjärncellerna korrupta eller något? Jag googlade och hittade inget, [...]

Läs mer/kommentera

16-åring tokrunkade sig själv till döds

Runkdöden har skördat sitt första offer i Brasilien, landet som gav oss 2 girls 1 cup. Där miste en 16-åring livet efter att ha tokrunkat 42 gånger utan avbrott. Hur man kommit fram till antalet är oklart. Enligt media så visste hans mor att det var något fel på honom men hann inte gå till [...]

Läs mer/kommentera

Cyklist trotsar polisen – genom att inte trotsa dem

Han fick ta emot böter på 50 dollar eftersom han cyklade på gatan istället för på cykelvägen – så han bestämde sig för att ta New York-polisens krav på allvar och endast cykla i den utmärkerade cykelvägen. Hur det gick ser ni i videon nedan. Slutscenen är bäst. (via)

Läs mer/kommentera

Dokumentär: Utöja – Terror Island

Varje söndag har jag sedan ett par månader tillbaka tipsat om en dokumentär som du kan se gratis och online, utan torrents och nerladdningar och skit. Denna vecka blir det en dokumentär om terrorn i Oslo och på ön Utöja, där mängder av människor miste livet i ett rasistiskt dåd. Klicka här för att se [...]

Läs mer/kommentera

Topp10-lista på dagens mest lästa inlägg

Testar en ny form av autogenererad lista.

Penisens medelstorlek

Penisens medelstorlek

Jag har en fetisch. Sedan ett par veckor tillbaka har jag börjat läsa aftonbladet och expressens ”Fråga sexologen”. Många frågor och svar är intressanta, vissa ...


Världens största tal

Världens största tal

Uppdaterat. Dina barn tycker att du är en Gud bara därför att du vet varför himlen är blå, men känner du till det största matematiska ...


Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Magasinet Guitar World har publicerat en topp 100-lista med världens bästa gitarrsolon och hela listan kan hittas här. På toppen av listan påträffas Jimmy Page ...


Tibetansk Mastiff, 100-kiloshund värd miljoner

Tibetansk Mastiff, 100-kiloshund värd miljoner

Tibetansk Mastiff, fot. Henry Chen Jag skulle vilja se spinkiga Paris Hilton bära runt den här rasen i sin Louis Vuitton-väska. Hunden som bara för några ...


Eftersom jag har en fetish för Koreansk pop…

Eftersom jag har en fetish för Koreansk pop…

...så bjuder jag er på den senaste video-hitten från youtube. Rock on bejbe!


Spammare använder captcha för att komma förbi spamfiltret

Spammare använder captcha för att komma förbi spamfiltret

Vilken härlig idé spammarna har fått, att använda säkerhetsverktyget captcha för att lura spamfiltret. Fick ett spammail idag i form av en bild, bilden var ...


I vilka länder bor det flest muslimer?

I vilka länder bor det flest muslimer?

Var fjärde människa på jorden är muslim visar nu studie. Det är fler än väntat. För 3 år sedan var bara 19.2 procent av världens ...


Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

[st height=294] Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i ...


Onyttig information om spermiers konsistens

Onyttig information om spermiers konsistens

Ibland dyker konstiga frågor upp i ens huvud, ibland ser man inte själv frågorna förens någon annan påpekar det. För ett väldigt bra tag ...


Världens dyraste mobiltelefon: 1 miljon euro

Världens dyraste mobiltelefon: 1 miljon euro

Är du en stekare med en farsa som har bling på banken (eller en modebloggare av status) så är Le Million mobiltelefonen från GoldVish ett ...


Lika som bär?

Linda Skugge och Michael Jackson, Britney Spears och Smeagol George Bush och Israels försvarsminister Amir Peretz. Birgitta Egerbladh och Anthony Hopkins Lika som bär

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.

Add to Google

Add to Bloglines
bloglovin

visitor stats

Besöksstatistik för Udda Nyheter med Mickey J Barczyk på SIS-index

Twingly BlogRank

Följ mig på

Senast kommenterat

Mina grejer

Bloggens rivaler

Bloggportaler och annat

R.I.P.

Kategorier

Arkiv månadsvis

Validering

Flöde

Detta verk av Udda Nyheter är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.
Webbsidan drivs med hjälp av bloggverktyget Wordpress.
2005-2011 Udda Nyheter med Mickey J Barczyk.
Nöje och Underhållning Bloggar.Topplista.se Populära bloggar Creeper MediaCreeper