Udda Nyheter med Mickey J Barczyk: nyheter, vetenskap och forskning samt information.
HEM | NYHETER | ICKENYHETER | FORSKNING | KULTUR & NÖJE | PERSONLIGT | kontakt | foobloggen | bloggportalen.serss

Så här gör du egen förkylningsmedicin & hostmedicin

November 12th, 2006, 17:06 | Kategori: Kultur & Nöje,Traditioner

Hostmedicin

Hemmagjorda läkemedel är det enklaste som finns, och i de flesta fall är det mer effektivt än köpta kemikalier. Med all säkerhet är det i alla fall enormt mycket billigare med naturläkemedel som man kan göra själv, det gäller bara att ha en mormor som kan medicinkonsten. Pengarna du sparar kan du lägga på något nyttigt istället, tex cigg eller alkohol. Enligt mormor finns det botemedel i frukt- & gröntavdelningen och inte hos apoteket.

Visste du föresten att honung är den bästa och mest effektiva sårsalvan i världen? Med hjälp av honung kan du till och med göra egna ögondroppar som inte kostar mer är ett par ören för en liter, men i detta inlägg blir det undervisning kring förkylningsmedicin och hostmedicin.

Om du inte redan känner till elixiret nedan så prova det nästa gång du känner dig dålig, trött eller blir förkyld. Du kommer säkerligen bli överraskad! Mina förkylningar brukar aldrig vara i mer än 2-3 dagar… och det bästa med hostmedicinen och förkylningsmedicinen är att det är gott – så barnen kommer själv att påminna dig när det är dags för nästa sked!

Allt du behöver är en stor lök och lite socker för den ena medicinen, det andra läkemedlet kräver en citron och honung. Båda funkar mot förkylning och hosta och den senare även mot trötthet.

Så här gör du med löken och sockret
Skiva löken i jättetunna skivor, de ska inte vara mer än 1 millimeter breda, detta för att det ska bli lättare att pressa saften ur dem. Dela upp skivorna i 4-5 högar. Ta en mugg och lägg i en hög lök i taget och häll en tesked socker över dem. Pressa sedan den sockrade löken med en matsked (eller en annat lämpligt verktyg) tills löken blir genomskinlig. Lägg i nästa hög av lök och sockra och mal igen. Och så håller du på tills hela löken är färdigpressad och ligger i muggen.

Du kommer att se att en vit vätska utvecklas och smaken påminner inte alls om lök, konstigt va? Du kan redan efter att du pressat löken ta en matsked av vätskan. Lägg sedan ett tefat över muggen och låt det stå i rumstemperatur. Efter två timmar kommer vätskan att bli genomskinlig och inte vit som den var i början.

En matsked av medicinen ska tas varannan timme, och varje gång du tar medicinen så kan du passa på att pressa löken så att ännu mer saft utvecklas. Löken kan stå i muggen 24-36 timmar så där, men sen blir det dags att hälla över saften till en liten flaska och sätta medicinen i kylen. Löken från muggen kan du slänga. Har du gjort rätt så räcker en pressad lök i ca 3 dagar.

Tänk på att aldrig sätta en använd matsked i muggen, dvs, pressa löken i muggen innan du dricker saften. Personen som skalar och skivar löken bör vara den som är förkyld, ångorna från löken rensar ganska väl i näsan, halsen och svalgen. Redan efter skivandet av löken kommer du känna dig frisk och gråta av lycka.

Så här gör du med honungen och citronen
Ingen konstigt här egentligen. Pressa citronen och häll över citronsaften till ett glas med honung. Konsistensen ska vara lagom trögflytande. Detta drickes endast under förmiddagen eftersom den här medicinen är uppiggande som bara den – funkar alltså skitbra om du känner dig trött eller vill sitta uppe länge om nätterna för att kunna läsa alla mina blogginlägg!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Taggat: , ,

 • http://pimpgizmo.blogspot.com Ivana

  Du har så rätt så rätt. Min farmor kan alla huskurer som finns & de funkar mycket bättre än medicin. Medicin är jag livrädd för, tar inte ens Alvedon. Fast jag tror inte att den svenska kulturen är så öppen för huskurer utan istället springer direkt till apoteket. Det är synd. De skulle spara en massa pengar.

 • http://www.thewitch.se theWitch

  Vad skall det vara för lök (det ser ut att vara en silverlök på bilden)?
  Om man varken har lök eller socker hemma när förkylningsbacillerna slår till, kan man då rätt och slätt ta sig en whisky istället?

 • http://mj.barczyk.se/blog Mickey J Barczyk

  Ivana, det är därför man inte ska använda ord som “huskurer”, istället kallar man det för mormors medicin :D

  theWitch, det är vanlig gul lök. Och nej, alkohol är inget vidare. Men lök och vitlök har väl alla i reserv?

 • http://www.thewitch.se theWitch

  PS Jag hoppas att bilden på dig är tagen innan du medicinerat med huskuren. Annars befarar jag att brygden har oönskade biverkningar…

 • http://pimpgizmo.blogspot.com Ivana

  Aha så det är hemligheten! Hm.. får testa det på mina kära vänner. Tack för tipset! Jag är livrädd för nässprayen! Det kan inte vara bra för näsan, huvva!

 • http://www.virginsurgeon.blogg.se Kip

  Szalwia är det bästa för halsont!

 • http://mj.barczyk.se/blog Mickey J Barczyk

  Kip, och bra för att ta bort dålig andedräkt :)
  Eller mot tandsköttsinflamation.

 • http://www.allende.se/blog morpheo

  Heh, provar den här nu. Samma huskur (eller mormorsmedicin) finns även i Chile.

 • http://Lule Emelie

  Hej!
  Jag är en 12 årig tjej som blir tydligen ofta sjuk omn året nu.
  Fast att jag har på min kläder och inte är untre såjätte mycket.
  Men nu har jag blivit sjuk igen för 3-4 gången på några veckor eller snarare månader.
  Jag blir alldrig frisk jag vet snart inte vad jag ska göra.
  Nyss har jag haft: En väldigt svår försyldning ,Halsfluss.,Någonting konstigt på tungan som inte går bord det är onite svamp.
  Och nu hostar jag så inibomben! (Hosta…)
  Jag har inte varit ute eller någonting alls.
  Jag blir inte trött eller hungrig.
  Jag kan inte somna på nätterna.Det tar ca: 1-3 Timmar innan jag kan sommna.
  Och jag är inte uppe länge på nätterna.
  Vad ska jag göra?
  Snälla skriv mail till mig.
  Jag vill jättejärna få svar varför jag alldrig bli frisk.
  Munförsvaret eller mad det heter kansek blir dåligt.
  Vad kan man göra så att det bli bättre?
  (Få bettre försvar i kroppen?)
  Hej då.
  Och skriv jättejärna tilbaka till min mail adress:
  Emme.1996@hotmail.com
  Ha en bra dag!

 • http://www.astistrup.blogspot.com/ Anna
 • http://blog.allende.se morpheo

  Nu pimpar jag fan folk till din blogg bara för att kolla på mormors hostmedicinsrecept (:

 • Rebecca Brännholm

  I just improved this recipe!

  det är lättare att dela en gul lök i två halvor. ta fram rivjärnet, riv lökhalvorna. Ta en tesked, ös lök ner i vitlökspressen med hjälp av skeden, pressa ner i en kopp, det tar inte så lång tid som man tror att pressa hela löken. Och sen i med socker. Ta en gaffel å veva runt en stund.

  Jag har koppen bredvid mig. Skulle lägga upp en bild på den om jag kunde. Lök-gröt å socker, härligt genomskinlig grön färg. Inte ens hunnit smaka än. men jag tror det blir nice.

  / Rebecca B

 • Nias-1

  Emelie
  Du är förmodligen inne för mycket . Du måste ut för att skapa
  ett immunförsvar . Kroppen behöver frisk luft , gärna mycket , sol och framför allt ljus !!!!
  Så ta på dig varmt och en leta upp en stor och go halsduk , Gå ut och gå .
  Ät lite extra frukt och kanske vitaminer . Känns som om din kropp behöver det .
  Kram och hoppas du kryar på dig !

 • Sararejann

  Vad ska det vara för slags lök?

 • Sararejann

  Vad ska det vara för slags lök?

Senaste Nytt

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i vanlig ugn. Gillar du en småseg, knaprig men ändå mjuk deg så är det bara till att tillfredsställa dig med receptet nedan. Som bonus har jag också lagt in ett eget [...]

Läs mer/kommentera

När fotbollshuliganer blir balettdansörer

Här kommer en video från Sydkorea där en större hord studenter tillika fotbollsfans har skapat en mänsklig LCD-skärm genom att vifta på armarna, tröjorna och baken. För att få fram de färgfulla effekterna har de olika färger fram och bak på tröjan och t-shirten. Även insidan av tröjan är i en annan färg. [tipstack: Erik [...]

Läs mer/kommentera

Män har långa ringfingrar

Forskare har upptäckt varför mäns ringfingrar ofta är något längre än deras pekfingrar – och varför det omvända gäller för kvinnor. Förklaringen hittar du här Kommer ihåg det här om fingrarna från högstadiet när vi gick igenom det i biologin. Tyckte att det var otroligt spännande och udda när hela klassen jämförde längden på fingrarna [...]

Läs mer/kommentera

Kolla, han har byggt sig en hobbithydda!

För bara en budget på 5’000 dollar byggde Simon Dale sig en hydda, hobbit-style. Med hjälp av vänner och släkt lyckades han att föra upp det otroligt mysiga huset på bara 4 månader, och det utan någon detaljerad ritning. Läs mer och se fler bilder här! Som polackskåning är jag dock inte imponerad då våra [...]

Läs mer/kommentera

Djurälskare?

Höganästant ska göra mos av sitt unika äpple

2 in 1. Som schampot. Ena sidan röd, den andra grön. Det är Lilian från Höganäs som funnit detta exemplar i sina ägor. – Jag har aldrig sett något liknande, säger Lilian till hd.se. Men det säger hon för att hon inte läser Mickeys blogg. Hade hon gjort det så hade Lilian vetat att äpplet [...]

Läs mer/kommentera

Optisk illusion som kan göra dig blind

Woaaaah! Påminner mig om SJ – rör sig men står ändå still. Föresten, stirra inte för länge, man blir halvblind efter bara 30 sekunder – vilket för mig till en fundering: finns det, i teorin, en optisk illusion som skulle kunna döda folk genom att göra hjärncellerna korrupta eller något? Jag googlade och hittade inget, [...]

Läs mer/kommentera

16-åring tokrunkade sig själv till döds

Runkdöden har skördat sitt första offer i Brasilien, landet som gav oss 2 girls 1 cup. Där miste en 16-åring livet efter att ha tokrunkat 42 gånger utan avbrott. Hur man kommit fram till antalet är oklart. Enligt media så visste hans mor att det var något fel på honom men hann inte gå till [...]

Läs mer/kommentera

Cyklist trotsar polisen – genom att inte trotsa dem

Han fick ta emot böter på 50 dollar eftersom han cyklade på gatan istället för på cykelvägen – så han bestämde sig för att ta New York-polisens krav på allvar och endast cykla i den utmärkerade cykelvägen. Hur det gick ser ni i videon nedan. Slutscenen är bäst. (via)

Läs mer/kommentera

Dokumentär: Utöja – Terror Island

Varje söndag har jag sedan ett par månader tillbaka tipsat om en dokumentär som du kan se gratis och online, utan torrents och nerladdningar och skit. Denna vecka blir det en dokumentär om terrorn i Oslo och på ön Utöja, där mängder av människor miste livet i ett rasistiskt dåd. Klicka här för att se [...]

Läs mer/kommentera

Topp10-lista på dagens mest lästa inlägg

Testar en ny form av autogenererad lista.

Världens största hund – 115kg tung, 110 cm hög och 2,2 meter lång

Världens största hund – 115kg tung, 110 cm hög och 2,2 meter lång

Vi har sett dem förr. Världens största hundar. Men nu få vi inte endast se dagens världens största hund, men också världens största hund - ...


Penisens medelstorlek

Penisens medelstorlek

Jag har en fetisch. Sedan ett par veckor tillbaka har jag börjat läsa aftonbladet och expressens ”Fråga sexologen”. Många frågor och svar är intressanta, vissa ...


Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Topp10-lista på världens mest konstiga fiskar

Skåningen Kjell Persson hade lyckats med konsten att fiska upp en ovanlig fisk, med svenska mått räknat - han hade nämligen hittat en orange Större ...


Fredagsfräckisar, 89 fräcka synvillor

Fredagsfräckisar, 89 fräcka synvillor

Bilderna kan ta en bra tid att ladda fram. Andra bloggar om: synvillor


Polen på väg att få sin tredje nationaldag

Polen på väg att få sin tredje nationaldag

Patriotism och polacker är nog för en svensk något svårt att förstå. Känslan förstår jag inte själv även om jag växte upp där tills jag ...


Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Top 20 av världens bästa gitarrsolon

Magasinet Guitar World har publicerat en topp 100-lista med världens bästa gitarrsolon och hela listan kan hittas här. På toppen av listan påträffas Jimmy Page ...


Lördagskatten, 131 roliga kattbilder

Lördagskatten, 131 roliga kattbilder

Min blogg-groupie diggar katter. Detta inlägg är tillägnad henne och hennes fetish. Hit kan hon gå när hon känner sig deppad :) Min första smilis i ett ...


Forskare fascinerad över en stor penis

Forskare fascinerad över en stor penis

Blåvalen har den största penisen i världen, men här ovan är det en pottvalspenis som forskaren i videon ovan tar och tafsar fascinerat på. Den ...


Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

Världens godaste pizzadeg och pizzasås: recept

[st height=294] Efter månader av experiment, forskning och research (på riktigt) har jag äntligen lyckats att hitta det perfekt receptet på en pizzadeg för hemmabakning i ...


16-åring tokrunkade sig själv till döds

16-åring tokrunkade sig själv till döds

Runkdöden har skördat sitt första offer i Brasilien, landet som gav oss 2 girls 1 cup. Där miste en 16-åring livet efter att ha tokrunkat ...


Lika som bär?

Linda Skugge och Michael Jackson, Britney Spears och Smeagol George Bush och Israels försvarsminister Amir Peretz. Birgitta Egerbladh och Anthony Hopkins Lika som bär

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.

Add to Google

Add to Bloglines
bloglovin

visitor stats

Besöksstatistik för Udda Nyheter med Mickey J Barczyk på SIS-index

Twingly BlogRank

Följ mig på

Senast kommenterat

Mina grejer

Bloggens rivaler

Bloggportaler och annat

R.I.P.

Kategorier

Arkiv månadsvis

Validering

Flöde

Detta verk av Udda Nyheter är licensierat under en Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige-licens.
Webbsidan drivs med hjälp av bloggverktyget Wordpress.
2005-2011 Udda Nyheter med Mickey J Barczyk.
Nöje och Underhållning Bloggar.Topplista.se Populära bloggar Creeper MediaCreeper